Μέτρα πρόληψης ατυχημάτων στην Εθνική Οδό & προστασίας των αρκούδων

Μέτρα πρόληψης ατυχημάτων στην Εθνική Οδό & προστασίας των αρκούδων

Αρ. Πρωτ. 2454/21.07.09

Προς Υπουργό:

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου στη Δυτική Μακεδονία εντοπίζονται 200 περίπου αρκούδες, οι οποίες αποτελούν προστατευμένο είδος. Φέτος ωστόσο, μετά το πέρας της περιόδου της χειμερίας νάρκης, έχουν ήδη καταγραφεί πέντε περιστατικά στα οποία αρκούδες παρασύρθηκαν και τραυματίστηκαν θανάσιμα από διερχόμενα αυτοκίνητα στην Εγνατία Οδό.                                           

 

Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των Γρεβενών, η Εγνατία Οδός διέρχεται από τον βιότοπο των αρκούδων στην «Βάλια Κάλντα», όπου τα άγρια ζώα προστατεύονται από το να προσεγγίσουν το εθνικό οδικό δίκτυο από περιμετρικό φράκτη, ο οποίος αποδεικνύεται εύκολα προσπελάσιμος για αυτά.

Μέσα σε διάστημα ενός μηνός πέντε αρκούδες παρασύρθηκαν από διερχόμενα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των νεκρών αρκούδων ανέρχεται στις 28, ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί 24 περιστατικά τραυματισμού και θανάτου στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας.

Στοιχεία ιδιαίτερα ανησυχητικά για την προστασία της πανίδας της περιοχής, ενώ υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων προστασίας, αλλά και αλλαγής της περίφραξης και τοποθέτησης νέου ενισχυμένου φράκτη που να είναι απροσπέλαστος από τα άγρια ζώα που ζουν στην περιοχή. Την ίδια στιγμή κάθε περιστατικό που σημειώνεται στο οδικό δίκτυο, που είναι ταχείας κυκλοφορίας για τα οχήματα, θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια των πολιτών που διέρχονται από αυτό.

 Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά προσέγγισης αρκούδας στην Εθνική Οδό στον βιότοπο στην περιοχή των Γρεβενών;

 - Προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στην αλλαγή της περίφραξης στο κομμάτι της Εγνατίας Οδού στον βιότοπο των αρκούδων, ώστε να προστατευτούν τα ζώα από παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών που διέρχονται από το οδικό δίκτυο;

Απάντηση Υπουργείου